Uncategorized

Veka na chlebíčky

Česká klasika, která má snad milion podob a chutí, je známá už od počátku dvacátého století. Připravuje se především k slavnostem, oslavám a k pohoštění návštěv. K přípravě potřebujete hlavně veku, nějakou pomazánku, salát, zeleninu a „uzeninu“. Řeč je tu o chlebíčku.
Základem dobrého chlebíčku je dobrá veka. A tahle veka je na výrobu slavnostních chlebíčků jako dělaná. Recept vznikl vlastně náhodou. Čekali jsme návštěvu, nakoupili vše včetně surovin na chlebíčky, jen na veku jsme nějak zapomněli. A tak jsme to tak nějak prubli, vypracovali těsto, dali péct a ono to vyšlo.
A tady už je recept!

Počet porcí: 1 velká veka (asi 20 chlebíčků)
Čas přípravy: asi 3 hodiny

Budete potřebovat:
1 balíček sušeného droždí (nebo polovinu kostky čerstvého)
350 ml sójového/ ovesného mléka
500 g hladké pšeničné mouky
1/4 ČL cukru krupice
1/2 ČL soli
4 PL neutrálního oleje

Postup:
Ve větší míse rozmícháte droždí s cukrem, vlažným mlékem a 100 g mouky. Mísu přikryjete a necháte na teplém místě vzejít kvásek.
Do kvásku přidáte zbytek mouky, sůl a olej. Vypracujete hladké těsto. Opět přikryjete a necháte v teple kynout asi hodinu. Nakynuté těsto rozválíte na obdélníkovou placku (na pomoučeném vále) – jako když děláte štrůdl, jen o něco silnější.

Placku srolujete a přendáte na papírem vystlaný plech.
Plech i s těstem přikryjete utěrkou a necháte ještě asi hodinu kynout.


Takhle připravenou veku budete péct na 200°C přibližně 30 minut. Hotovou veku necháte vychladnout na mřížce.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *