Uncategorized

Segedínský guláš s kynutým knedlíkem

Nedávno jsme s kamarádkou přemýšleli, co je vlastně to naše nejoblíbenější jídlo. A víte co? Já vlastně nevím. Je spousta jídel, která mám ráda. Vlastně celkově hrozně ráda jím. Ať už je jídlo slané, sladké, hořké nebo kyselé většinou si mě získá. A když je to poctivá česká omáčka, nebo cokoli s knedlíkem je to láska na první vidličku.
Segedín je jedno z jídel, které miluju od mala. Kyselé zelí v kombinaci s jemnou smetanou a kynutým knedlíkem. To je určitě jedno z těch nejoblíbenějších a kdybych musela říct opravdu jen jedno, byl by to nejspíš právě tenhle guláš. Už jen jak to píšu, zbíhají se mi sliny. A jestli se zbíhají i vám, můžete si ho udělat třeba podle tohohle receptu.

Počet porcí: 4
Čas přípravy: asi 1 hodina

Budete potřebovat:
Segedín:
100 g sójových kostek (1 balení)
1,5 kostky zeleninového bujonu
3 menší cibule
olej
2 kuličky jalovce
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2,5 ČL lahůdkové mleté papriky
1 ČL kmínu
sůl
pepř mletý
1 velkou sklenici kysaného zelí
1,1 l vody
300 ml rostlinné smetany
2 PL rýžové mouky

kelímek vege zakysané smetany (doporučuju Creme vega) – na dochucení (není nutná)

Knedlík:
1 balíček sušeného droždí (nebo 1/2 kostičky čerstvého)
1 hrnek hladké špaldové mouky
2 hrnky hrubé pšeničné mouky
1 hrnek vlažné vody
1/2 ČL soli
1/2 ČL cukru krupice

Postup:
Segedín:
Sójové kostky uvaříte společně s bujony podle návodu a zbavíte přebytečné vody.
Drobně pokrájenou cibuli ve větším hrnci opečete na oleji dohněda. Přidáte sójové kostky s paprikou, solí, kmínem a zasmažíte. Kostky zalijete vodou, přidáte zbylé koření a přivedete k varu. Necháte asi 10 minut probublávat, přidáte zelí (bez nálevu) a ještě necháte 5-10 minut vařit. Vylovíte jalovec, pepř, nové koření a bobkový list. Vedle si v hrnečku rozkvedláte smetanu s moukou a směs pomalu vmícháte do omáčky. Za stálého míchání necháte ještě krátce probublat. Případně ještě dochutíte a můžete podávat.
Na talíři si podle chuti přidáte zakysanou smetanu.

Knedlíky:
V míse smícháte droždí s cukrem, vodou a špaldovou moukou. Mísu přikryjete a necháte vzejít kvásek. Do kvásku přidáte zbylé suroviny a vypracujete nelepivé těsto. Těsto rozdělíte na půl a z každé poloviny vytvarujete váleček. Válečky přikryjete utěrkou a necháte 35 – 40 minut kynout. Vykynuté knedlíky budete vařit v páře 20-25 minut. Hotové knedlíky přesunete na prkénko a na několika místech propícháte špejlí.

Tip: Při přípravě knedlíků v páře, můžete pod knedlíky dát pečící papír. Knedlíky se tak nepřilepí k hrnci a jdou snadno vyndat ven.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *