Uncategorized

Plněný ananas s kokosovou rýží

Někdy mám fakt úplně šílený nápady. Jako třeba tenhle recept. No koho by napadlo vydlabat ananas a narvat do něj mleté maso? A ještě ke všemu to je vlastně mleté nemaso. Ono to ale není tak šílený jak se asi na první dobrou zdá a kombinace sladkého ananasu a kořeněného mletého dává docela smysl. Je to vlastně taková sekaná v ananasu s hutnou voňavou kokorýží.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: asi 100 minut

Budete potřebovat:
Ananas:
1 zralý ananas
275 g (1 balíček) veganského mletého
asi 0,5 cm oloupaného zázvoru
2-3 stroužky oloupaného česneku
3 stonky očištěného řapíkatého celeru
2-3 jarní cibulky (podle velikosti)
1,5 ČL rajčatového protlaku
špetku mletého pepře
2 špetky mleté skořice
1 PL sojové omáčky
sůl

Rýže:
1 šálek jasmínové rýže
2 šálky kokosového mléka
1 hvězdičku badyánu
2 hřebíčky

Postup:
Ananas podélně rozpůlíte a vydlabete ho.


Připravíte si náplň. Prolisujete česnek, posekáte zázvor, očistíte a drobně pokrájíte celer a jarní cibulku. V misce smícháte mleté s ostatními surovinami na náplň a přidáte ještě malou hrst drobně nakrájené dužiny z ananasu.
Ananas naplníte směsí a uzavřete (dáte obě poloviny k sobě). V místě, kde byl ananas rozříznutý, píchnete párátka, čímž k sobě obě poloviny připevníte a ananas se při pečení nerozjede. Ananas vložíte na plech a dáte péct na 200°C. Budete péct 80-90 minut.



Zatímco se ananas peče, připravíte rýži, která se vaří v parním hrnci.
Parní hrnec připravíte jako při vaření čehokoli jiného, do nádoby na vodu klasicky nalijete vodu (doporučuji naplnit na maximum).
Rýži několikrát propláchnete pod studenou vodou (alespoň 3x). Když máte rýži propláchnutou, přesunete ji do misky na vaření rýže (součást parního hrnce), zalijete kokosovým mlékem a přidáte koření. Misku vložíte do parního hrnce, zakryjete pokličkou a necháte vařit 40 minut. Hotovou rýži necháte ještě 10 minut pod pokličkou dojít.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *