Uncategorized

Plněné kváskové kapsy

Možná už o mě víte, že jsem v domácnosti jediný vegan. Běžně připravuju jak vegan tak klasická jídla. S manželem máme každý svůj jídelníček, myslíme si své o tom druhém, ale respektujeme se a neděláme si žádné naschvály. Když jde nakoupit manžel, koupí sobě maso a vejce a pro mě tofu a ovesné mléko. Když jdu nakoupit já, je to stejné. I když nerada, vařím i s masem, vejci a mlíkem. Nikdy ale neochutnávám. Tak by mě celkem zajímalo, jestli je ten můj muž tak nenáročnej, nebo raději ani nedutá. Nebo že bych byla takovej master? 😀 A když už máme navařeno, často se mnou alespoň ochutná něco z mého talíře, nebo si se mnou rovnou dá to samé. Sladké už pečeme jen vegan a myslím, že nám to oběma vyhovuje. Občas ale peču/vařím něco nevegan a celkem na to mám chuť. Tak tomu bylo i u těchhle kapes. Pekla jsem své drahé polovičce anglické rohlíky (kdo neví, tak je to rozpláclej rohlík s anglickou slaninou a sýrem) a úplně se mi zbíhali sliny. Dala jsem si nějaké těsto stranou a zkusila to trošku jinak. No a co vám budu povídat, boule za ušima mám ještě teď.

Počet porcí: asi 16 kousků
Čas přípravy: asi 2 hodiny práce + příprava rozkvasu a kynutí těsta

Budete potřebovat:
Kapsy:
Na rozkvas:
60 g kvásku (pšeničného)
200 g vody
220 g hladké pšeničné mouky
Zbytek těsta:
700 g hladké pšeničné mouky
310 g vody
60 g neutrálního oleje (řepkový, slunečnicový,…)
1,5 -2 ČL soli

Náplň:
1 velkou cibuli
1 žlutou (nebo klidně i jinou šťavnatou) papriku
malou plechovku hrášku ve slaném nálevu (Bonduelle)
malou plechovku kukuřice ve slaném nálevu (Bonduelle)
3 stroužky česneku
1-2 PL neutrálního oleje
2 ČL rajčatového protlaku
1 kousky rajčat z plechovky (DMBio)
1/2 ČL soli
špetku pepře
1/2 ČL sušené bazalky (můžete použít i čerstvou)

Postup:
Kapsy:
Začnete přípravou rozkvasu. Kvásek dáte do vysoké (a úzké) nádobky a rozmícháte ho s vodou. Do rozmíchaného kvásku přidáte mouku a vše důkladně smícháte. Takhle připravený rozkvas zakryjete(například utěrkou) a necháte 10-12 hodin pracovat. Hotový rozkvas má nahoře bublinky a má alespoň 2x takový objem co po domíchání.
Pokračujete přípravou těsta. Do větší mísy dáte všechny suroviny na těsto a přidáte rozkvas. Vypracujete hladké, kompaktní těsto, které přesunete do olejem vymazané mísy. Mísu i s těstem přikryjete (víkem/ fólií) a dáte na 12-26 hodin do ledničky. Čím déle těsto necháte odpočívat, tím je lepší. Těsto občas přeložte a zase dejte do lednice. (Na 26 hodin mi vystačí asi 6 přeložení.)
Těsto vyndáte z lednice asi 45-60 minut před pečením, ještě jednou přeložíte a necháte ho už venku.

Zatím si připravíte náplň.
Na pánvi necháte rozvonět česnek s olejem. Přidáte protlak a rajčata. Vše zamícháte a necháte probublat. Přidáte koření a za stálého míchání necháte odpařit přebytečnou tekutinu (2-3 minutky).
Cibuli a papriku nakrájíte na malé kousky. Z hrášku a kukuřice slijete vodu.



Když máte vše připravené, těsto rozdělíte na 16 stejných dílů. Pracovní plochu a ruce si lehce potřete olejem (tohle není nutné, ale bude se vám tak o moc lépe pracovat). Každý díl rukama rozprostřete na čtverec a naplníte asi lžící náplně a posypete zeleninou. Necháte asi 0,5-1 cm okraje bez náplně. Když budou kapsy naplněné, přehnete je tak, že vznikne naplněný trojúhelník a kraje pořádně přimáčknete k sobě (můžete použít i vidličku).

Kapsy přesunete na papírem vystlaný plech, přikryjete utěrkou a necháte ještě asi 45-60 minut odpočívat v teple. Mezitím si roztopíte troubu na 220°C. Odpočaté kapsy budete péct 15-20 minut, krásně zezlátnou, budou příjemně měkké a na povrchu křupavé. Pečené kapsy vyndáte z trouby a necháte na mřížce vychladnout.


Tip: Místo kapes můžete upéct plněné rohlíky (s tímhle tvarem se o něco lépe pracuje). Neuděláte čtverec, ale trojúhelník, naplníte ho a srolujete. Rohlíky se rolují od širší strany ke špičce. Pak už je postup stejný, jako u kapes.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *