Uncategorized

Pirohy s mletým nemasem

Mám ohromnou radost, že se veganství bere vážně. Že nás stále přibývá a s námi přibývají i veganské alternativy běžných potravin.
Když jsem s veganskou stravou začínala, střídalo se mi na talíři tofu se sójovým masem. Navíc mi v tu dobu tofu moc nechutnalo a měla jsem pocit, že jako vegan musím vařit něco extra a zdravě. Neustále jsem hledala a vymýšlela nová jídla a hledala ve všem složitosti. Seznamovala jsem se s ohromnou spoustou nových surovin. Pořád to ale nebylo ono.
Po čase jsem pochopila, že není úplně nutné cpát se pohankou a polníčkem. Taky jsem zjistila, že není nutné ve všem vše nahrazovat. Třeba do většiny buchet nemusím místo vejce narvat banán nebo chia. Můžu to úplně v pohodě vynechat a upeču i tak skvělou bábovku, na které si smlsne celá rodina. Do guláše nemusím místo masa cpát sóju. Můžu si ho dát třeba s fazolema. Můžu úplně v pohodě jíst mouku, cukr i smažený hranolky (což dle mého hodně začínajících veganů asi neví).
Zkrátka, můj jídelníček může zůstat vlastně stejný, ale bez krutosti. A teď, když se firmy skoro až předhání, kdo bude mít lepší veganské mleté, burgery, klobásy, sušenky, karamelky a já nevím co ještě, je to ještě o něco jednodušší. A musím říct, některé ty produkty opravdu stojí za to!
Před nedávnem přišla Penny s bezmasým mletým, které se za mě fakt moc povedlo. Výborně chutná, je šťavnaté a dá se použít asi úplně na cokoli. Pokud se rozhodnete z něj vařit, doporučuju jen před použitím ochutnat. Budete mít představu, jak asi chutná a jaké koření a hlavně kolik na něj bude potřeba.
A jestli už ho máte doma a nebaví vás z mletého stále jen špagety a koule do rajské, můžete zkusit pirohy. Já je mám strašně ráda. Dají se uvařit slané i sladké. Nedají moc práce a zvládne je snad každý. Můžete je naplnit čímkoli, ale s nemletým jsou asi nejlepší.
A tady už je recept!

Počet porcí: 2 velké nebo 3 menší
Čas přípravy: asi 1 hodina

Budete potřebovat:
350 g brambor
200 g polohrubé mouky
sůl

Náplň:
275 g (1 balíček) bezmasého mletého (Vegedelikates – Penny)
olej
1 větší cibuli
2-3 stroužky česneku
2 menší stonky řapíkatého celeru
sůl
pepř mletý
5 PL vody

Podle chuti smaženou cibuli, zakysanou smetanu/ kysané zelí/ citronovou šťávu/….

Postup:
Omyté brambory i se slupkou uvaříte doměkka a necháte vystydnou.

Mezitím připravíte náplň. Drobně nakrájenou cibuli zesklovatíte na oleji. Přidáte drobně pokrájený (očištěný) celer a budete opékat asi 8 minut.Občas vše zamícháte. Přidáte prolisovaný česnek, vše zamícháte a necháte rozvonět. Na zeleninu vyklopíte mleté se solí a pepřem (se solí opatrně, vždy můžete přidat). Mleté budete vmíchávat do zeleniny, dokud se pořádně neprohřeje a nebude rozmělněné. Potom směs zalijete vodou a důkladně zamícháte. Mleté by se mělo jemně rozblemcat a lépe spojit se zbytek náplně. Hotovou směs odendáte z plamene a necháte vystydnout.



Než směs vystydne, oloupete brambory, nastrouháte na jemném struhadle a smícháte s moukou s špetkou soli. Vypracujete nelepivé těsto (nejlépe rukama). Těsto na pomoučeném vále rozválíte na plát silný asi 2-3 mm.

Z něj vykrájíte (třeba skleničkou) kolečka, která naplníte malým kouskem náplně a důkladně uzavřete. Náplň dáte doprostřed a kolečko přehnete napůl (masem dovnitř), okraje těsta přimáčknete k sobě.


Takhle připravené pirohy uvaříte ve vroucí vodě. Stačí 2-3 minuty. Hotové pirohy vylovíte z vody a můžete podávat. Výborně se k nim hodí smažená cibulka a zakysaná smetana (pochopitelně ta veganská).

Tip: K tvoření si můžete pořídit formu nebo vykrajovátko na pirohy. Práce půjde lépe od ruky a jde o investici za pár korun.

Tip: Pirohy vařte na vícekrát. Všechny se sice do běžného hrnce asi vejdou, ale je lepší, když mají místo a můžou se důkladně uvařit a nepřilepit se k sobě.

Tip: Pirohy taky můžete podávat jen s trochou alternativy másla (možno použít i olivový olej) a citronovou šťávou.
Výborné jsou i s kysaným zelím.
Fantazii se zde meze nekladou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *