Uncategorized

Pečená povidla

Letos jsem narazila na parádní způsob přípravy marmelády, kdy se ovoce nevaří, ale peče se v troubě.
Hrozně mě to nadchlo a myslím, že tak marmeládu budeme péct každý rok. Je to snadné, nemám po akci kuchyň jako po výbuchu a marmelády jsou skvělé.
A když je to tak, proč nezkusit upéct i povidla?
U nás se letos upekla i várka takových povidel a výsledek mě moc mile potěšil.

Počet porcí: asi 13 skleniček střední velikosti (použila jsem sklenky od Spak majolky – 230 ml)
Čas přípravy: asi 2 hodiny

Budete potřebovat:
4 kg vypeckovaných švestek
600 g krupicového cukru
4 PL octa
1 PL mleté skořice (množství lze měnit, podle toho, jak máte skořici rádi)

Postup:
Umyté a vypeckované švestky nakrájíte na kousky a přendáte je do vysokého plechu (na 4 kg švestek používám 2 plechy, nebo peču na dvakrát). Švestky zalijete octem a dáte péct do trouby předehřáté na 250°C na 30 minut. Na švestky nasypete 300 g cukru a pečete dalších 30 minut (nic nemícháte). Znovu ovoce zasypete cukrem (nemícháte) a necháte péct ještě 15 minut.
Plechy vyndáte z trouby a všechen jejich obsah přelijete do většího hrnce, zasypete skořicí a rozmixujete dohladka. Hotová povidla co nejrychleji nalijete do čistých skleniček, zavíčkujete a položíte dnem vzhůru. Takhle je necháte ležet do druhého dne.

Tip: Povidla jsou upravená tak, aby si je mohly dát i menší děti. Pro dospělejší verzi můžete přidat rum a použít více cukru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *