Uncategorized

Hrnkový borůvkový koláč

Myslím, že v každé zemi mají něco jako takový nepsaný seznam jídel, která by měla každá baba zvládnout levou zadní. Taková jídla, u kterých by vás ani nenapadlo pochybovat, že je někdo nezná nebo neumí. Možná by se dalo říct, že jsou to takové naše klasiky. Vedle knedla-zela, svíčkové a vývaru bych u nás v seznamu určitě hledala i nějaké to sladké. Od bábovky, kolem Honzových buchet až po koláč na plech.
Jasně, co kuchtička, to jiné chutě a trošku jiný postup nebo přísady. Ale asi každá baba chce mít dobré jídlo a bez zbytečně dlouhého vaření nebo pečení. Proto jsem zjednodušila náš oblíbený ovocný koláč a převedla ho do hrnkové formy. Tentokrát se podělím o koláč s borůvkami, kterých je teď všude plno.

Počet porcí: koláč je na plech o velikosti asi 26×21 cm, asi 12 porcí
Čas přípravy: asi 90 minut

Budete potřebovat:
Koláč:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krystal
1 a 1/4 hrnku rostlinného mléka (mandlové/ovesné..)
1/4 hrnku oleje
1 balíček kypřícího prášku
1 balíček vanilkového/ vanilinového cukru
Drobenka:
1/2 hrnku hrubé mouky
1/3 hrnku cukru krystal
40 g alternativy másla/ tuku vhodného k pečení
Dále:
1 a 1/2 hrnku borůvek (případně jiného ovoce)
tuk a polohrubá mouka na vysypání plechu

Postup:
Začnete drobenkou. Do mísy nasypete mouku s cukrem a přidáte na menší kousky pokrájený tuk. Vše rukama budete mačkat, dokud nevznikne drobenka připomínající hrubý písek. Drobenku dáte stranou a připravíte těsto.


V míse smícháte všechny suroviny na těsto, můžete si pomoct šlehačem. Vznikne řidší těsto, které vlijete do vysypaného plechu. Na těsto nasypete borůvky a ještě vše zasypete drobenkou.
Takhle připravený koláč budete péct na 180°C asi 80 minut. Zda je hotový, můžete ověřit špejlí, kterou do koláče píchnete. Pokud na špejli nezůstane těsto, měl by být koláč hotový.

Tip: Koláč je celkem dost sladký (tomu napomáhá i sladká drobenka). Pokud máte raději méně sladké buchty, uberte cukr, který přijde do těsta.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *