Uncategorized

Dušená kapusta s bramborem

Tohle je jedno z těch jídel, která asi každému připomenou školní jídelnu. A myslím, že většina z nás šla na „jistou smrt“ v podobě dušené kapusty se sklopenou hlavou a znechuceným šklebem. Proč jen nám to ty kuchařky dělali? Ani u mě kapusta nikdy zrovna nebodovala. Nedávno jsem si ale doma říkali, že by nebylo špatné jí po letech dát šanci a něco z ní zkusit uvařit. Hlavou mi bleskli dvě jídla, holubky a dušená kapusta. Jako za starých školních časů, no ne?
Ještě než kapusta dorazila domů, můj drahý si to nějak rozmyslel, že prej si jí klidně můžu sníst sama. Tak jsem ho vzala za slovo a uvařila něco, o čem jsem si myslela, že by stejně nejedl. Jen tak mimo řečí jsem se zeptala, jestli chce ochutnat. K mému a asi i jeho překvapení ochutnal a dokonce si ještě došel nabrat a přidat. Když jídlo pochválil, nevycházela jsem z úžasu a došla si přidat taky. A tak se kdysi neoblíbená kapusta zase dostala zpět do našeho vege-nevege jídelníčku.
A jak jste na tom s kapustou vy?

Počet porcí: 4
Čas přípravy: asi hodina

Budete potřebovat:
cca 1400 g oloupaných brambor
cca 1000 g kapusty (1 kus)
cca 200 g oloupané cibule (3 kusy)
7 stroužků česneku
4 PL neutrálního oleje
2 ČL soli
špetku pepře
špetku muškátového oříšku
1 ČL vrchem drceného kmínu
1 PL hladké mouky (může být i bezlepková)
1/2 ČL sušené majoránky (může být čerstvá)

Postup:
Ve velkém hrnci na oleji zpěníte drobně pokrájenou cibuli. Přidáte hrubě nakrájenou kapustu, sůl, pepř, kmín a budete za stálého míchání opékat asi 5 minut. Kapusta mezitím lehce povadne. Přidáte brambory pokrájené na větší kostky a ještě budete asi 3 minuty pokračovat v opékání.


Vše zalijete vodou, přivedete k varu a necháte vařit, dokud brambory nezměknou. Když jsou brambory vařené, odeberete z hrnce většinu vody, kterou si dáte stranou. Kapustu zahustíte moukou, kterou si rozmícháte vedle v hrnečku s trochou vody. Vše důkladně promícháte a necháte pár minut probublávat. Když bude kapusta příliš hustá, přilijete vodu, kterou jste dříve odebrali.
Až budete mít požadovanou konzistenci, vmícháte do kapusty prolisovaný česnek a majoránku.
Můžete podávat.

Tip: Ke kapustě se výborně hodí uzené tofu opečené na pánvi. Nejlepší je, když ho před zpracováním pokrájíte na drobné kostičky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *