Uncategorized

Čokověnečky

Vybavuju si, jak jsme se jako děcka těšili, že nám naši z nákupu přinesou čokotwist. Byla to taková zatočená, křupavá a křehká buchta. Uvnitř byl puding a čokoláda. Jak si člověk dal jednu, měl chuť na další. Samozřejmě se buchtám od maminky nic nevyrovná, ale čokotwist je špica těch kupovaných. Docela se mi po téhle mlsce zastesklo. Občas si prostě upečeme štrůdl s pudingem a čokoškou, ale prostě to není úplně ono. Párkrát jsem to teda zkusila trošku jinak a myslím, že tenhle výsledek celkem stojí za zkoušku. Je sice časově trošku náročnější, ale až se u kafíčka zakousnete do věnečku, nebudete litovat.

Počet porcí: 16-17 kousků
Čas přípravy: asi 3,5 hodiny

Budete potřebovat:
1 balíček sušeného droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého)
30 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
150 g hladké špaldové mouky
220 ml vlažné vody
špetku soli
špetku muškátového oříšku
2 ČL prášku na vanilkový puding
+
110 g Alsanu, nebo jiné alternativy másla
50 g hladké pšeničné mouky

Náplň:
600 ml ovesného mléka
2x Creme Olé vanilka
200 g čokofloků

Postup:
V míse vidličkou smícháte 5 lžic pšeničné mouky, cukr, droždí a vodu. Mísu přikryjete utěrkou a necháte na v teple vzejít kvásek.
Do kvásku přidáte zbytek pšeničné mouky, špaldovou mouku, sůl, muškátový oříšek a pudingový prášek. Vypracujete hladké těsto, které přikryjete fólií a dáte na 40 minut do lednice. Mezitím utřete Alsan se 110 g mouky.
Těsto vyndáte z lednice a rozválíte na tenkou placku. Placku potřete směsí z Alsanu a začnete ho překládat. Nejdříve placku přehnete na třetiny (smesí dovnitř) a potom nudli, která vznikne přeložíte oběma kraji dovnitř ke středu a nakonec to celé přehnete napůl. Těsto dáte zpět do mísy, přikryjete fólií a necháte dalších 40 minut v ledničce.


Potom těsto vyndáte, rozválíte a přeložíte stejně jako před uložením do lednice.
Proces zopakujete ještě 2x. Mezitím vyšleháte creme olé s mlékem a dáte stranou.
Po posledním překládání vyndáte těsto z lednice a rozválíte ho na asi 2 mm tenkou placku. Tu potom rozdělíte napůl a poloviny rozkrájíte na asi 5 cm široké obdélníky.


Každý obdélník potřete cremem olé a posypete čokofloky. Obdélník srolujete jako štrůdl, podélně rozříznete a obě poloviny do sebe zamotáte. Potom konce spojíte k sobě, aby vznikly věnečky.

Věnečky vyskládáte na papírem vystlaný plech, přikryjete utěrkou a necháte ještě 35 minut kynout. Vykynuté věnečky necháte ve vyhřáté troubě péct na 200°C cca 15-20 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *