Uncategorized

Bramboračka

Kdyby polévky měly královnu, byla by to právě bramboračka.
Je to sice úplně obyčejná polévka, skrývá ale velmi neobyčejnou chuť.

Stačí jen trocha zeleniny, voda, sůl a celá rodina se může zahřát a parádně si pochutnat.

U nás se stále nemůžeme domluvit, s čím je vlastně bramboračka lepší a každý z nás v ní něco chce a něco zase ne. Vaříme teda většinou dvě verze. Jednu s houbami, bez hrášku a hodně hustou. A druhou bez hub, s hráškem a řidší.
I když houby dodají bramboračce tu správnou barvu a parádní šmrnc, mě prostě chutná ta varianta s hráškem a bez hub. Pokud se ale rozhodnete houby přidat, stačí předem namočené houby i s vodou šoupnout k zelenině, než ji začnete vařit.

Budete potřebovat:
550-600 g brambor
60 g petržele (jeden kus)
200 g mrkve
180 g celeru
250-300 g kedluben (jeden větší kus)
120 g hrášku
3 menší cibule
2 stroužky česneku
3 bokové listy
12 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
Svazek libečku
80 ml oleje
4 PL hladké mouky
Sůl a pepř
2 l vody

Postup:
Brambory, kedluben, mrkev, celer a petržel očistíte a nakrájíte na malé  kostičky. Kostičky brambor nechte větší, klidně jednou tak velké jako zbytek zeleniny.
Zeleninu dáte do hrnce, osolíte a zalijete vodou. Přidáte jednu oloupanou cibuli, česnek, libeček a koření. Vše přivedete k varu, přidáte hrášek a necháte zvolna vařit, dokud nejsou brambory vařené. Potom česnek, cibuli a koření vylovíte.
Mezitím si připravíte zásmažku. Zbylé cibule nakrájíte na drobno, na oleji osmažíte do světle hnědé barvy, zasypete moukou a krátce opečete.
Zásmažku postupně vmícháváte do vařící se polévky, dokud nebude mít požadovanou hustotu a chuť. Ještě necháte chvilku probublat a případně přisolíte a opepříte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *