Verča jméno mé. Již čtvrtým rokem slavím dvacáté narozeniny a třetím rokem otevření očí. Tedy jsem veganka už nějaké tři roky.
Jednou večer jsem si tak doma v klidu čekala na manžu a projížděla facebook. Vyběhlo mi tam video, kde na pastvě běhali krávy a radovali se z volnosti. Bylo to strašně pěkné a smutné zároveň. Najednou mě hrozně bolela představa, že něco tak úžasného by mělo kvůli mé svíčkové trpět a zemřít.Tady jsem si řekla DOST a druhý den se vzbudila jako vegan.

Nejsem žádná kuchařka, fotografka a ani spisovatelka. Nemám pro vás ani příběh o tom, jak jsem byla tlustá/nemocná a dala se na dráhu zdravého stravování. Jsem prostě normální modelka obalená tukem, mám pořádnej kredenc a mám ho ráda. Není nad to, vždycky dosednout do měkkého, že?
Ráda vařím, ráda jím a ráda se o dobré jídlo podělím. A když už se dělit o jídlo, tak proč ne o recept. Hlavně, když to nikomu neubližuje a krávy s chrochtíkama nevídám na talíři.

Není to tak dávno, kdy jsem se učila vařit a každou chvíli nakukovala do kuchařky, aby mi pak z jídla vzešla šlichta. Dodnes si pamatuji své první jídlo. Kuře na paprice (jo ještě z dob, kdy jsem jedla vše). Z omáčky jsem vykouzlila kyt bez chuti.
Čím více, jsem se snažila dodržet postupy z kuchařek, tím horší výsledky byly. Takže jsem si vzala k srdci pár rad od maminky, kuchařky zavřela do skříně a začala vařit metodou pokus-omyl. No ne vždy to klaplo, ale výsledky už bývají více než poživatelné a je to stále lepší a lepší. V kuchyni ráda zkouším nové věci a kombinace. Ale českou klasikou nikdy nepohrdnu. Semtam mám tendenci vařit zdravě, ale spíš prostě jím a vařím co mi chutná. A to bohužel moc zdravé není. Nemusíme všichni mít 90-60-90 a cpát se od rána do noci salátem. Možná časem blog přejmenuji na Kuchařku vege tlustoprdky!

Tenhle blog, beru hlavně jako svou kuchařku. Jsem totiž děsnej lempl na přepisování receptů do své papírové kuchařky a tohle mě alespoň jakžtakž donutí recepty někam psát. Velká výhoda je, že když mě někdo z přátel požádá o recept na jídlo, které u nás dostal, nebo jen nějaký vege tip pro nevegany, stačí poslat odkaz na kuchařku a je to vyřešeno.Už nemusím znovu nic fotit, přepisovat, hledat.Navíc je pěkné, se o recepty podělit. Když hledám inspiraci, taky ocením každého hodného človíčka, který nasdílel svou večeři i s receptem. Kdo ví, možná mě tenhle blog i časem dožene ke zdravému vaření.Sama jsem zvědavá, kam mě tohle coolinárium odvane a co s blogem bude dál.
Taky bych ráda ukázala, že vegani nikde nestrádají. Můžeme si dopřát jakékoli jídlo, které baští ostatní a leckdy je ještě mnohem lepší. Na rozdíl od většiny konvenčně se stravujících lidí, máme opravdu velmi bohatý a rozmanitý jídelníček. Stále objevujeme nové chutě a hledáme, čím nahradit to a tamto a při tom narazíme na spoustu věcí, které jsem dříve neznali a neuměli upravit.

Tak ať vám chutná!